Wiele osób uważa, że woda kranowa nadaje się do picia. Rzeczywiście w wielu miejscowościach w Polsce woda kranowa jest wodą wysokiej jakości, która niejednokrotnie zawiera więcej minerałów niż woda butelkowana. Picie wody kranowej jest też tańsze niż codzienne kupowanie wody w butelkach.
Filtry usuwające nadmiar fluoru z wody pitnej
Niestety w niektórych miejscowościach woda kranowa pozostawia wiele do życzenia. Nieraz z kranu leci woda o nieprzyjemnym zapachu czy nienaturalnym kolorze (brązowa, żółta, czerwona). Taka woda na pewno nie nadaje się do picia i zawiera za dużo makro i mikroskładników. Sposobem na oczyszczanie wody kranowej jest stosowanie filtrów odwróconej osmozy. Takie filtry zatrzymują nawet nadmiar mikroskładników. Do najważniejszych mikroskładników występujących w wodzie kranowej zaliczyć należy: fluor, jod, bor, brom, arsen, miedź, cynk. Występują również: lit, mangan, kobalt czy molibden. Najczęściej woda kranowa zawiera za dużo fluoru, przez co ma nieprzyjemny zapach i smak. Warto zdecydować się na uzdatnianie wody przy pomocy profesjonalnych filtrów. Zazwyczaj kupowane są filtry odwróconej osmozy, które zawierają specjalną membranę. Na ten półprzepuszczalnej błonie zatrzymują się zanieczyszczenia – wśród nich nadmiar fluoru. Później można wzbogacić wodę mineralizatorem, bo jak wiadomo, w wodzie powinna znaleźć się odpowiednia ilość fluoru, który jest potrzebnym pierwiastkiem.
Fluor kojarzy się głównie z zębami. Rzeczywiście jest to jeden z ważniejszych składników kości i zębów. To fluor zapobiega powstawaniu próchnicy. U osób dorosłych fluor jest bardzo ważny, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie kośćca. Dlatego nie można pozbywać się całego fluoru z wody kranowej. Najlepiej uzdatnić wodę za pomocą filtra, a później poddać ją mineralizacji.