Są profesje, które wymagają od pracowników odpowiedniego stroju zabezpieczającego. Jednym z tego rodzaju strojów bez wątpienia jest kitel. Znamy kitel lekarski, który nosi personel szpitalny, powszechnie znane są też kitle wykorzystywane w gastronomii przez kucharzy. Zastanawialiście się kiedyś, jaką rolę spełnia tego typu ubranie noszone przez kucharzy w kuchni?
Właściwości kitli kucharskich
Praca w restauracyjnej kuchni stanowi spore wyzwanie i obarczona bywa kilkoma sporymi zagrożeniami, z którymi na co dzień zmagają się kucharze. Z tego też względu wymaganą w kuchni częścią garderoby jest kitel kucharski. Dlaczego właśnie kitel, a nie fartuch? Po pierwsze, ze względu na konstrukcję, jaką charakteryzuje się kitel kucharski. Długie rękawy bluzy, podwójna ochrona torsu przy pomocy zachodzących na siebie dwóch połówek bluzy, wszystko to ma pozytywny wpływ na zabezpieczenie kucharza przed działaniem gorącej pary lub rozgrzanego tłuszczu. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż kitel kucharski wykonywany jest z grubszego materiału, który nie przepuści tego typu substancji, ochraniając skórę pracownika przed poparzeniami. Zazwyczaj kitel kucharski jest produkowany w kolorze białym i dzieje się tak nie bez przyczyny. Kucharz i jego kitel narażeni są różnego rodzaju zabrudzenia, a biały materiał jest najbardziej podatny na stosowanie wszelkiego rodzaju wybielaczy i wywabiaczy plam, dzięki czemu kitel może być zawsze nieskazitelnie czysty.
Co istotne, biały kolor nie jest w stanie utracić swojego koloru, w przeciwieństwie do tkanin barwnych. Dzięki temu jest on odporny na pranie w wysokiej temperaturze, które wymagane jest nie tylko ze względu na zabrudzenia kitla, ale również ze względu standardów higieny przestrzeganych w restauracji.