Wykorzystanie termometrów do pieca w gastronomii

 

Gastronomia należy do branż wymagających dobrej jakości świadczonych usług. To klient decyduje, czy to co mu podamy ma dobry smak i czy warto do takiego miejsca wracać. Ma na to wpływ wiele czynników: począwszy od obsługi kelnerskiej, poprzez czystość miejsca, aż w końcu do jakości przyrządzanych i serwowanych posiłków.

Termometr idealny do mierzenia temperatury w piecu

termometr do piecaWiele oczywiście w gastronomii zależy od szefa kuchni. Jego zadaniem jest zaprezentować nam dobre danie o odpowiedniej temperaturze, a przede wszystkim bezprecedensowej jakości. Idealnym narzędziem do tego jest termometr do pieca. Zbudowany jest on najczęściej ze specjalnej sondy, którą wbijamy delikatnie w mięso. Podaje nam on od razu temperaturę dania. Dzięki dużej wytrzymałości może on także mierzyć, czy wskaźnik na piecu zewnętrzy podaje nam odpowiednią wartość. W kuchni wymagana jest precyzja przy pieczeniu czy smażeniu wielu dań. Dla przykładu musimy uważać przy wypiekaniu bezy, pieczeniu ciast takich jak sernik albo smażeniu steków. Jeżeli klient zamówi stek krwisty, to taki termometr idealnie sprawdzi się jako miernik precyzji. Termometry do pieca idealnie sprawdzają się także w lokalach szybkiej obsługi, takich jak pizzerie. Każda pizza potrzebuje temperatury ponad trzysta stopni Celsjusza. Sekretem jest to, aby ten cienki placek włożony do tak przygotowanego pieca przepiekł się, składniki wypiekły, a ser tylko delikatnie rozpuścił.

Termometry do pieca są narzędziem bardzo popularnym w gastronomii. Stanowią część nieodzowną w każdej kuchni. Lokal bez takiego termometru to jak piekarz bez mąki. Niektóre modele posiadają również wbudowany alarm – dzwonek informujący, że danie zostało już przygotowane. W szczególności przydaje się to w domowych warunkach i pozwala nie zapomnieć o pieczonym się posiłku dla całej rodziny.