W trosce o mocne kości

Dlatego źródłem wapnia i witaminy D jest przede wszystkim odpowiednie pożywienie, pożywienie, które zawiera duże ilości obu tych składników. Najwięcej wapnia znajduje się w nabiale. Spośród różnych produktów, które otrzymuje się z mleka najwięcej wapnia znajduje się w żółtych serach.

Są one jednak także źródłem tłuszczu i kalorii, dlatego żółte sera trzeba jeść w niewielkich ilościach. W pozostałych produktach (w jogurcie, śmietanie, maślance, kefirze) także znajduje się wapń, jest on także w samym mleku. Taką samą wartość ma nie tylko mleko krowie, ale również kozie. Osoby, które nie tolerują laktozy mogą sięgnąć po mleko i produkty z mleka koziego, które nie zawiera laktozy. Zarówno wapń i witamina D znajduje się w rybach morskich. Duże ilości witaminy D zawierają dorsze, śledzie, morszczuki, a wapnia sardynki z puszki. Samo jedzenie produktów zawierających wapń i witaminę D nie wystarczy. W trosce o kości trzeba pić wodę mineralną. Woda mineralna zawiera w swoim składzie kationy wapniowe, dostarcza więc wapnia. Na sklepowych półkach warto poszukać wody mineralnej, która zawiera dużą ilość kationów wapnia i magnezu. Magnez podobnie, jak witamina D ułatwia przyswajanie wapnia. Źródłem magnezu są także produkty zbożowe, należy dietę wzbogacić o zboża z pełnego przemiału, czyli o grube kasze i pełnoziarniste pieczywo. Każdego dnia trzeba wypić około 8 szklanek takiej bogatej w wapń wody, dodatkowo wypijmy szklankę zielonej herbaty. W zielonej herbacie znajdują się neutralizujące wolne rodniki uszkadzające kości przeciwutleniacze. Trzeba za to unikać picia napojów gazowanych, które wypłukują z organizmu wapń.

Artykuł powstał przy współpracy firmy:

http://aquaserwis.com.pl/woda-zrodlana