W każdej kuchni powinniśmy mieć podstawowe przyprawy, które sprawią, że nasze dania będą smaczne i z przyjemnością będziemy chcieli je jeść. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dana przyprawa nie tylko dodaje smaku, ale również ma właściwości zdrowotne. Dlatego warto zapoznać się z tym co dana przyprawa nam dostarcza i ją stosować.
Zalety liścia kolendry stosowanego w kuchni
Kupując przyprawy w sklepie często napotykamy się na liść kolendry, który rzuca nam się w oczy. Bardzo często jest on blisko liścia laurowego, którego możemy użyć niemal do każdej potrawy. Jednak wracając do liścia kolendry to jednak większość z nas go nie kupuje, gdyż uważa, że nie wie do czego go użyć. Jednak to błąd, gdyż warto go stosować w kuchni z różnych powodów. Przede wszystkim kolendra posiada silne właściwości odtruwające. Szczególnie jest to ważne, gdyż w żywności i opakowaniach na żywność znajdują się aluminium i rtęć, które są bardzo trujące. Osoby, które mają problemy z oddechem również powinny pokochać kolendrę, gdyż ma działanie przeciwbakteryjne i odświeżające oddech. Często szukamy różnych specyfików, które zawierają witaminę A i C. Przede wszystkim powinniśmy spożywać kolendrę, gdyż zawiera te witaminy i wzmacnia układ odpornościowy. Kolejną ogromną zaletą kolendry jest to, że stosowana jest na niestrawność i inne problemy żołądkowe. Bez wątpienia powinny stosować ją osoby, które mają problemy ze zgagą i wzdęciami.
Na sam koniec warto dodać, że liście kolendry są bogate w błonnik, a także przeciwutleniacze. W związku z tym jest ona bardzo pomocna jako środek, który zapobiega zawałom serca, a także udarom mózgu. Jak widać kolendra jest bardzo ważną przyprawą i warto ją stosować w swoim jadłospisie. Dzięki temu będziemy dostarczać swojemu organizmowi samych pozytywnych właściwości.
Więcej informacji na stronie: http://kociolek-smakow.pl