drożdże

Jak zrobić domowy alkohol na drożdżach

Większość ludzi dorosłych pije alkohol. Nawet tylko podczas spotkań towarzyskich. Ze świecą szukać takiego który nie posmakował chociaż kropelki tego napoju bogów. Jednak najlepszy jest taki zrobiony własnoręcznie. Jak jednak coś takiego przyrządzić? Jest to bardzo proste lecz jeśli robimy to pierwszy raz to będzie to niestety kosztowne.

Drożdże do domowego wyrobu alkoholu

drożdżeAlembiki czy destylatory kosztują niezłą sumkę ale warto dokonać tego zakupu. Urządzenia te podobno są do sprzętów chemicznych, służą one szybszemu tworzeniu alkoholu. Naczynie zostało wymyślone dawno temu i do dziś służy do destylacji. Alembiki inaczej nazywa się destylatory. Jeśli taki sprzęt posiadamy to możemy już zabrać się do przyrządzania składników dodatkowo dorzucając do niej drożdże. Tak przygotowane składniki musimy przygotować i włożyć do naczynia najlepiej około półtora litrowego.  Oczywiście należy także przygotować odpowiednio owoce, które należy zalać spirytusem lub wódką. Tak przygotowany wywar odstawić na jakiś czas. Po upływie kilku dni należy dolać wody, cukru oraz drożdży. Po dodaniu tych składników rozpocznie się proces fermentacji w wyniku którego powstanie alkohol. Współczesny przemysł dostarcza w tym wypadku gotowych rozwiązań, w sklepach dostępne są gotowe ekstrakty z owoców.

Dodatkowo super smakuje więc wygrywa z kupioną wódką, co nie jest dobre dla korporacji, które tracą masę pieniędzy bo ludzie coraz częściej korzystają z opcji samodzielnego robienia.