Uczulenie na gluten to problem, który dotyka coraz większą grupę osób. To substancja, którą bardzo czeto możemy spotkać w pieczywie. Jednak nie jest ona wcale w nim niezbędna. Nie posiada żadnych właściwości odżywczych, a jej jedynym zadaniem jest nadanie odpowiedniej konsystencji. Z samej nazwy możemy wywnioskować czym jest jego funkcja. Słowo glue w języku angielskim oznacza klej. Gluten zatem skleja całą konsystencję pieczywa.
Dla kogo pieczywo bezglutenowe?
Istnieje spora grupa osób, których organizm nie toleruje glutenu. W niektórych przypadkach nietolerancja wynika z chorób. Czy to więc oznacza, że osoby te powinny całkowicie zrezygnować z jedzenia pieczywa? Absolutnie nie. Na przeciw potrzebom takich osób wychodzi pieczywo bez glutenu, które możemy zakupić już niemal w każdej piekarni. Do produkcji takiego pieczywa wykorzystuje się różne odmiany mąki, między innymi kukurydzianą, sojową, ryżową czy gryczaną. Obecnie wybór pieczywa bezglutenowego jest naprawdę szeroki. Możemy nawet przebierać w chlebach z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak ziarna, nasiona, orzechy czy bakalie. Miłośnicy tostów także znajdą coś dla siebie. Istnieje nawet chleb tostowy bezglutenowy. Warto jednak się upewnić, że kupując pieczywo bez glutenu, na pewno stawiamy na zdrowy wybór. Niektóre z produktów mimo posiadania etykiety o bezglutenowym składzie, posiadają w nim inne szkodliwe substancje. A w końcu zależy nam na tych zdrowych, dzięki którym nasze życie będzie obfite w ekologiczne produkty.
Wiele osób pieczywo bezglutenowe utożsamia z niesmacznymi produktami. O ile na początku pojawiania się tego rodzaju wypieków, rzeczywiście mogło tak być, o tyle obecnie dorównują one smakiem tradycyjnemu pieczywu. W wielu przypadkach smakują nawet dużo smaczniej. Koniecznie przekonaj się o tym na własnej skórze.